La Castanyada amb ulls de naturalista

26
octubre

Tothom sap què és la Castanyada… però sabeu què és una castanyeda? Sabeu d’on venen els moniatos? Quantes espècies de pins produeixen pinyons? Avui us expliquem la Castanyada… amb ulls de naturalista!

Les castanyes

castanyer-castanya

Segur que les heu menjat torrades durant l’època de Tots Sants, però potser no sabeu que la castanya creix al castanyer (1) protegida dins d’un pelló (2). Quan el fruit (3) està madur, comença a sortir a l’exterior fins que cau de l’arbre a la tardor. Això indica que ja es pot collir i menjar. I que bones són les castanyes torrades (4)!

Si teniu ganes de passejar pel bosc a la recerca de castanyes, podeu visitar algunes de les moltes castanyedes (boscos de castanyers) a Catalunya, com al Montseny, a la Conca de Barberà, a l’Anoia i a La Selva. I si voleu veure alguns dels castanyers més vells de Catalunya, apunteu-vos a l’agenda visitar el bosc de Sant Segimon, al Matagalls. Hi ha arbres de més de dos metres de diàmetre!

Els pinyons

pi-pinyons

Existeixen fins a 20 espècies de pins (1) que produeixen pinyons. Però sabíeu que el pinyó no és un fruit, sinó una llavor? Al voltant de la pinya (2) es despleguen unes escates gruixudes, sobre les quals després del període de la pol·linització es formen i creixen els pinyons (3).

El procés de recollida d’aquest fruit dura uns quants mesos: entre novembre i abril es recullen les pinyes que cauen dels pins, s’emmagatzemen en un lloc fresc i a l’estiu es “despinyen” (s’extreuen els pinyons de l’interior de la pinya). Ara ja només ens queda pelar els pinyons i afegir-los als deliciosos panellets (4)!

Els moniatos

moniatera-moniatos

També conegut com la patata dolça, el moniato no és un fruit sinó el tubercle (2) de la moniatera (1), una planta enfiladissa que arriba fins els 3 metres d’alçada i que té flors en forma de cor. I un cop cuits es poden menjar amb cullera (3) i estan boníssims!

Segur que molts de vosaltres coneixeu el moniato tradicional de color taronja, però sabeu què també n’hi ha d’altres colors? Tot i que les varietats més cultivades són les ataronjades, existeixen moniatos de color groc, vermell i, fins i tot, morat!

Bona Castanyada!

Ara que ja en sabeu una mica més sobre els protagonistes botànics de la Castanyada, només us queda tastar les castanyes, els pinyons i els moniatos i gaudir de la tardor amb les activitats que us proposem a l’agenda!

Avís legal / condicions d'ús