Dormir com un liró… i altres refranys d’animals!

27
setembre

Quantes hores dormen els lirons? Tant de xivarri fan els grills? A quina velocitat pot arribar una tortuga? Avui revisem alguns dels refranys més coneguts relacionats amb el món animal i comprovem si responen a la realitat!

Dormir com un liró

liro-refranys

Doncs sí, els lirons “dormen” més que la majoria d’animals. Concretament, el seu període d’hibernació pot allargar-se fins a 8 mesos a les zones més fredes. A més, mentre hibernen, poden arribar a perdre el 50% del seu pes. (Font: Magrama)

I si vols aprendre més coses sobre aquest curiós rosegador, no et perdis l’activitat familiar “A la recerca del liró gris” aquest cap de setmana a les rouredes del Montnegre!

Tenir memòria de peix

peix-refranys

Sempre s’ha tingut la creença que la memòria dels peixos no arribava als 30 segons, però ara fa dos anys un equip d’investigadors del Canadà va desmuntar aquest fals mite.

El que van fer va ser entrenar uns quants peixos perquè entressin a una zona concreta de l’aquari, on hi tenien el menjar. L’entrenament va durar 3 dies. Després, els van deixar descansar durant 12 dies i, passat el termini, els peixos van demostrar que “recordaven” on era el menjar. (Font: Diari de Girona)

Per tant, si et diuen que tens memòria de peix, no t’ho prenguis gens malament!

Una olla de grills

grill-refranys

Efectivament, els grills poden arribar a fer molt de xivarri. Segur que una nit d’estiu has sentit el cri-cri d’uns quants grills… ara imagina-te’n un bon grapat dins d’un espai tancat: una olla de grills, oi?

Curiosament, els grills tenen una forma de fer xivarri molt peculiar. El que fan és xerricar: freguen les ales per fer soroll. A més, només ho fan els mascles, amb l’objectiu d’atraure les femelles. (Font: Criatures)

Anar a pas de tortuga

tortugues-refranys

Tan a poc a poc van les tortugues? Bé… no totes! La tortuga Bertie va batre el rècord mundial l’any passat recorrent 5,48 metres en 19,59 segons (Font: BBC). És a dir, si hagués de recórrer 100 metres trigaria poc menys de 6 minuts. La Bertie no és ràpida com un guepard, però tampoc és tan lenta com ens pensàvem!

Si t’interessa la natura i el món animal, fes una ullada a la nostra agenda: hi trobaràs un munt d’activitats de natura, ciència i recerca a Catalunya per a famílies!

Avís legal / condicions d'ús